Ak Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Avukat Ali Acar düzenlediği basın toplantısında Kentsel dönüşüm, Karapınar  Gecekondu bölgesi, Küçük Sanayi konusunda Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'u eleştirdi.

Odunpazarı Belediyesi Başkanı Kazım Kurt tarafından bilbord ve afişler asılmak suretiyle  mahkeme kararları gerekçeleri tam olarak vatandaşlarına izah edilmeden önceki çalışmadan bilgi aktarmadan bilinçsiz biçimde paylaşıldığını görüldüğünü belirten Acar, Karapınar Gecekondu bölgesi ile ilgili mahkeme kararında belirtilen yetki konusunda açıklama gereğini duyduklarını söyledi. Gecekondu bölgesi hakkında Odunpazarı Belediyesinin yapmış olduğu işler neticesinde TOKİ olarak itirazlar konusunda görüş alındığını kaydeden AK Parti Eskişehir Odunpazarı İlçe Başkanı Ali Acar şunları söyledi:

“Talepler karşısında Belediye kayıtsız kalmıştır. Odunpazarı Belediyesi TOKİ konusunda gerekli olan düzenlemeleri yapma yerine kendini bildiğini yapmıştır. Biz yine belediyeye her türlü desteği vereceğimizi söyledik. Kurt, bizi muhatap almamış Ankara'yı adres olarak göstermiştir. Biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Vatandaşlarımız adına faydalı olacak ilgili birimlerle görüşüyoruz. Her türlü desteği mahalli sakinlerine ve muhtarlara söyledik. Kurt'a 'gelin birlikte değerlendirelim, ilçemize her türlü hizmete projeye destek vereceğimizi' söyledim.

İlçe sorunlarını birlikte çözelim                                    

Odunpazarı Karapınar gecekondu önleme konusunda Kazım Kurt'a çağrıda bulunuyoruz. Biz üzerimize düşen sorumluğu yerine getirmeye hazırız. Gelin bu konuyu masaya yatırlım bu konuyu ivedilikle çözmek için çalışmaya başlayayım. O bölgede vatandaşların mağduriyeti artacak. Burada istişare kültürünün bulunduğu partinin ilçe başkanı olarak bu sorunun çözümü noktasında çağrımı yineliyorum. 8 Mahalleyi kapsayan riskli alan yetkinin bakanlığı olduğu hususu gerçekleri yansıtmıyor. Büyükşehir Belediyesin teklifi üzerine ilan edilen planlaması hariç tüm yetkiler Büyükşehir Belediyesi'ne verilmiştir. Kazım Kurt, kendini bildiğini okumaya devam etmektedir. Kendi yaptığı planları yetkili bakanlığa ve TOKİ ile  istaşere yapmadan kendin planları doğrultusunda geçmedi gerekçesiyle vatandaşları yanıltıyor. Karapınar Mahallesi'nde yeralan planlamada TOKİ'nin görüşü alınmadan revizyon imar planları onanmış ama sosyal donatılar  ve yüksek katlı binaların yapımı konusunda ısrar etmiştir. Sadece yetki TOKİ'de diyerek sorun çözülemez. Mahkeme karar verdi artık TOKİ'ye gidin diyerek sorumluluğunu üzerinden atamayacaktır. Biz bu konuyu takip edeceğiz ve vatandaşları bilinçlendireceğiz. Biran önce bu bölgedeki vatandaşların sorunlarını çözmek için çalışmalara biran önce çalışmaya başlayın.

Yasa belediyelere yetki veriyor   

20 Temmuz 1966 tarihli ve 775 sayılı Gecekondu Kanunu’na ek madde eklenmiştir. Ek Madde 6'da 'Bu kanun uyarında 22 Mart 2007 tarihli ve 5609 sayılı Gecekondu Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce mülga Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca oluşturulan alanlar ile 5609 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra belediye sınırları içerisinde veya dışarısında 775 sayılı gecekondu kanuna göre Toplu Konut İdaresi Başkanlığında oluşturulan ve oluşturulacak alanlardaki uygulamalarda Toplu Konut İdarisi Bakanlığına yetkilidir. 2 Mart 1988 tarihli ve 3414 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra belediyelerce 775 sayılı Gecekondu Kanuna göre oluşturulan ve oluşturulacak alanlardaki uygulamalarda ise ilgili belediyesi yetkilidir. Belediyeler bu hak, yetki ve görevleri yetkili organları eliyle kullanırlar. Büyükşehirlerde bu kanunun tatbikatı büyükşehir belediyelerinin koordinatörlüğünde ilçe belediyelerince yapılır' hükmü vardır. Burada tamamen Odunpazarı Belediyesi yetkilidir.

1 yılda vaatleri konusunda bir adım atılmadı

Ben istişare görüşmeye değerlendirmeye hazırım. Seçimlerin üzerinden 1 yıl geçti. Odunpazarı Belediyesi tarafından 25 madde başlığında vaatler bir çalışma ve sorumluluk içinde adımlar atılmadığını görüyoruz. 100 kreş yapma vaadinde 3-5tane yapılan kreşler dışında başka hiç bir adım atılmadı.

Editör: TE Bilişim