AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay İstanbul’da oy sayımı için görevlendirildikten sonra Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Bahar Oturumuna katılmak için Strazburg’a gitti. Bir hafta sürecek genel kurul ve komite toplantılarında hem Avrupa Konseyi gündemini hem de Türkiye ile konuları takip edecek. 

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA TEMEL KONU

Sürdürülebilir Kalkınma hedefleri ve Sürdürülebilir Büyüme için 2030 Ajandası Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinin Bahar Oturumunun odaklandığı konular oldu. Prof. Günay bu konuda Türk Delegasyonu adına bir konuşma yaptı. Prof. Günay “2015 yılında BM Genel Kurulunda  17 hedeften oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini gerçekleştirmek adına ulusal parlamentoların etkin rol üstlenmesine, yerel yönetimler, vatandaşlar film izle ve STK’ların katılımı ve desteğinin önemli olduğu vurgulandı. Hükümetlere, kakınma planlarının ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ ile uyumlu hale getirme ve parlamentoların izleme ve inceleme çağrısında bulunuldu.” şeklinde görüşmeleri özetledi.

TÜRKİYE EN İYİ PERFORMANS GÖSTEREN ÜLKE

Prof. Dr. Günay yaptığı konuşmada “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde Türkiye en başarılı olan ülkelerden biridir. 2000 yılında itibaren mutlak yoksulluk düzeyi ve çocuk ölümlerindeki önemli düşüş, anne sağlığı, içme suyuna erişim oranındaki artış diğer ülkelerdeki gelişmelerle karşılaştırıldığında önemli bir başarıdır. Ulusal düzeyde bu gelişme yaşanırken uluslararası kalkınma yardımlarında da Türkiye önemli rol almıştır. Tüm paydaşlar ama özellikle parlamentolar ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni uygulamada daha aktif olmalı ve hükümetler arası işbirliğine önem verilmelidir. Son dönemde Avrupa’da yaşanan sosyal protestoların altyapısında bu hedeflerin kapsayıcı bir şekilde uygulanmaması yatmaktadır.”

AİHM’de TÜRK HAKİM

AİHM Seçim komitesinde görev alan Prof. Günay “Ayrıca bizim için önemli olan bir gelişme yaşandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine  adaylardan Sayın Saadet Yüksel seçildi. Dokuz yıl görev yapacak ve Temmuz ayında başlayacak. Kendisine yeni görevinde başarılar dilerim.” dedi.

Editör: TE Bilişim