Geçtiğimiz hafta Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisinde 2020 Yatırım Planı ve 2020-2024 Stratejik plan oy çokluğu ile kabul ederek geçmişti. Özellikle 2020 yatırım planı kapsamında şehrin öncelikli ve acil çözülmesi gereken konular hakkında hiçbir maddenin olmayışı dikkat çekmiş ve AK Parti İl Başkanı Av. Zihni Çalışkan sosyal medya hesaplarından sert eleştiride bulunmuştu.

AK Parti Meclis Üyesi Mali Müşavir Orhan Durmuş’unda konu hakkında Meclis Toplantısında konu hakkında uyarıda bulunmuş ve yapılan çalışmanın tekrar gözden geçirilmesi yönünde aldığı sözde;

“Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 2020 YILI YATIRIM PROGRAMI için, alınan çoğunluk kararına katılmadığımızı belirtmek istiyoruz. 2020 Yılı Yatırım Programı’nda yer alan rakamların, yetersiz olduğunu ve belirtilen rakamlarla, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanında yaşayan vatandaşlarımızın, beklentilerinin yeterince karşılanamayacağını ifade etmek istiyoruz.

Hazırlanan Programda, “kırsal ve kent içi yol yapımları” için ayrılan bütçenin 25 milyon TL. olduğunu görüyoruz. Hem şehir merkezinin ve hem de dış ilçelerin ihtiyaçları göz önüne alındığında, bu rakam yeterli değildir.

Stratejik plan görüşmelerinde de ifade ettiğimiz gibi, otopark yapımı için ayrılan iz bedeli mahiyetindeki tutar, 2020 yılında otopark yapımının öngörülmediğini göstermektedir. Şehrimizde otopark ihtiyacı had safhadadır ve bir an önce yeni otoparkların hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Yine Kentsel gelişim projelerinde de ayrılan bütçe rakamlarının “iz bedeli” miktarında belirlenmesi, meclisimizce oy birliği ile kabul edilen, Porsuk-I ve Porsuk-II projelerinde, birkaç yıl daha, maketlere bakmak suretiyle, yetinmek durumunda kalacağımızı müşahade etmekteyiz.” Dedi

Sözlerine hiçbir Belediye Başkanının görüşünün alınmadığını belirten Durmuş;

“Burada her yatırım kaleminin ayrıntısına girerek, detaylandırmayı, zamanı etkin kullanmak bakımından uygun görmüyorum. Zaten görüşlerimizin ve taleplerimizin önemli bir kısmını, 2020-2024 stratejik planda ifade etmiştik.

Ancak çok önemsediğimiz bir konu da şudur: 2020 Yılı Yatırım Programı hazırlanırken, dış ilçe belediyelerinden görüş alınmamıştır. Eğer sadece bir kısım belediyelerden görüş alınmış ise de bu durum, demokrasi anlayışına ve eşitliğe aykırıdır. Dolayısıyla hizmet ve yatırım planlaması yapılırken, programın bu yönü eksik kalmaktadır ve hatalıdır.

Biz isteriz ki; Büyükşehir Belediyesi, dış ilçelerimiz de dahil olmak üzere, şehrimize nitelik kazandıracak ve değer katacak, kalıcı eserler, otogarlar, otoparklar, atık geri dönüşüm ve bertaraf istasyonları, hizmet binaları, sosyal tesisler, kültür merkezleri, bisiklet yolları yapılsın, yeni bulvarlar, caddeler açılsın. Ulaşım sorunu, köklü bir çözüme kavuşturulsun. Hiçbir asfaltsız, çamurlu, kasisli yol kalmasın, her mahalleye kapalı semt pazarları, yüzme havuzları, spor tesisleri yapılsın, hizmet amaçlı binalar, kalıcı tesisler yapılsın, bütün toplu taşıma araçları elektrikli ve hibrid motorlu olsun, yeşil alan miktarı, Avrupa’daki seviye olan kişi başı 20 m2’ye çıkarılsın, kültürel, sosyal faaliyetlerde zirveye çıkılsın. Hem merkezdeki, hem de dış ilçelerdeki mezarlıklar, temiz, bakımlı ve düzenli olsun. Öteden beri acil bir ihtiyaç halinde bekleyen, belediyeye ait mezbaha tesisi yapılsın. Musluklarımızdan akan su, içilebilsin, kullanma sularının isale hatları yenilensin. Yağmur suyu direnajları yapılsın ve bu sayede, her yağmurda sel olan yollar sebebiyle oluşan mağduriyetler giderilsin, rahat bir ulaşıma kavuşsun. Kentsel dönüşüm hızlandırılsın, şehirdeki metruk binalar bir an önce yıkılsın ve gerekirse yenilensin Şehrimizdeki üniversiteler ile ortak projeler yapılsın ve uygulansın. Dezavantajlı kesimler konusunda, toplumsal farkındalık oluşturacak eğitimler verilsin ve sosyal destekler sağlansın.

Ancak, yatırım bütçesine baktığımızda, bu taleplerin ancak çok az bir kısmının yapılabileceğini tahmin edebiliyoruz” dedi.

6360 sayılı kanunla Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanan ilçelerin ihtiyaç duyduğu hizmetler, yeterince yapılamayacağını vurgulayan Durmuş; Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 YILI YATIRIM PROGRAMI’nda yer alan rakamlarının yetersiz olması nedeniyle, Plan Bütçe Komisyonu Raporu’na “red oyu” vereceklerini ifade etmiştir.

Editör: TE Bilişim