2019’un Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyada hızla yayılan salgın sonucu dünya çapında 5 binden fazla insan Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 'pandemi' ilan etti. Bu konu hakkında açıklamalarda bulunan Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay “Dünya yeni bir tehdit ile karşı karşıya, çeşitli dönemlerde de bu tür salgınlar yaşanmış. Bizler toplum olarak üzerimize düşen görevleri yaparsak ve gerekli tedbirleri alırsak, minimum etki ile atlatacağımıza inanıyorum. Vatandaşlarımızın panik olmaması ancak tedbirli olması gerekiyor. Geleneklerimiz ve alışkanlıklarımız sayesinde hijyene önem veren bir toplumuz. Hepimizin sakin olması ancak önerilen tedbirleri harfiyen uygulaması gerekiyor. Sağlık Bakanlığımızın açıklamalarını takip edelim ve bireysel önlemlerimizi alalım” ifadelerini kullandı.

SAĞLIK BAKANLIĞIMIZA TEŞEKKÜRLER

Günay, açıklamasına şöyle devam etti: “Aralık 2019’da Wuhan’da ortaya çıkması neticesinde Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile Sağlık Bakanlığımız Korona Virüs ile ulusal düzeyde gerekli önlemleri almış, toplumu şeffaf bir şekilde bilgilendirmiştir. Bu virüs dünyayı sararken, ölümler yaşanırken ülkemizde hayatlarını ortaya koyarak, gece gündüz fedakârca görev yapan tüm sağlık çalışanlarımıza ve Sağlık Bakanlığı ekibine Sağlık Bakanımız Sn. Fahrettin Koca’nın şahsında teşekkür ediyor ve 14 Mart Tıb Bayramlarını da en içten dileklerimle kutluyorum.

KÜRESELLEŞME Mİ, BİREYSEL İZOLASYON MI?

Küreselleşme sonucu fiziki ve dijital sınırlar ortadan kalktı, 21. Yüzyılda ticaretten finansa, turizmden tarıma, eğitimdem sağlığa her alanda faklı bir dünya ile karşı karşıyayız. İşte böyle bir ortamda bir virüs tüm bu kazanımları ve alışkanlıkları alt üst ediyor, insanları dört duvar arasına hapsedebiliyor. Bu salgın ile mücadele bitince eminim birçok şey sorgulanacak, neden ve nasıl çıktı, bio saldırı mı, bu tür epidemik ve pandemik salgınlarla ulusal ve küresel boyutta nasıl işbirliği yapılabilir. Siz ne kadar tüm önlemleri alsanız bile sınırınıza kadar gelen virüs ile ulusal düzeyde mücadele etmek olmuyor.  Ben de Ocak ayında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisine bir pandemik salgınlarla mücadele konusunda bir önerge verdim ve kabul edildi. Küresel işbirliği gerekiyor.”

Editör: TE Bilişim