Koronavirüs salgını dünyayı kasıp kavurmaya devam ediyor. Toplam vaka sayısı 68 milyona ulaşırken, 1.5 milyondan fazla insan hayatını kaybetti. Bilim insanları corona virüse karşı etkili bir aşı ve ilaç bulmak için aylardır ter döküyordu ve sonunda beklenen müjdeli haberler arka arkaya geliyor.

Coronavirüse karşı etkili aşılardan sonra şimdi de virüsün bulaşıcılığını engelleyen bir ilaç keşfedildi.

Bilim adamlarının üzerinde çalıştığı ilaç  adını taşıyor ve MK-4482/EIDD-2801 seri numarasına sahip. Ağız yoluyla alınan bu ilaç normalde grip tedavisi için geliştirildi ve deneysel aşamadaydı. İlacın özelliği ise virüslerin RNA kopyalaması sırasında hatalar ekleyerek kopyalamayı engellemesiydi.

Georgia Devlet Üniversitesi araştırmacıları bu ilacı koronavirüs üzerinde denedi ve olumlu sonuçlar alındı.  gelinciklerini COVID-19 ile enfekte eden araştırmacılar burundan virüs yayılımı başlayınca  ilacını vermişler. 24 saat sonra enfekte hayvanların yanına konan sağlam hayvanların etkilenmediği görülmüş.

 gelinciğinin koronavirüste semptom göstermeden virüsü yayma kapasitesinin yüksek olması testlerde yer almasının en büyük nedeni. Yani hali hazırda süper bulaştırıcı tarzındaki kişilerin karşılığı diyebiliriz.

 ilacının verdiği bu sonuçlar özellikle virüsü kapan kişilerin yanındaki insanlara yaymasının önüne geçebilir. Bu da aslında aylardır devletlerin uğraştığı virüsün yayılımını azaltma çabalarına büyük bir katkı sağlayabilir.

 hali hazırda iki ve üçüncü klinik aşamalarına devam ediyor. En azından toplu aşılama işleminin sonuna kadar yayılımı durdurarak yardımcı olabileceği düşünülüyor. Elbette klinik sonuçların yayınlanması ile net sonuçları görebileceğiz.

Editör: TE Bilişim