İşçi ve işveren için sevindiren gelişmeyi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk duyurdu. Bakan Selçuk ay sonunda sona erecek olan  ile ilgili "Sonrasında işverenlere yönelik normalleşme desteği sürecek. İşverenlerimize kısa çalışmada kaldıkları süre altı ayı geçmemek üzere 30 Haziran 2021 tarihine kadar normalleşme desteği vereceğiz. Bu kapsamda SGK'ya ödeyecekleri primler konusunda mahsuplaşma yapacağız" dedi.

Bakan Selçuk, Başkan Yardımcısı Hazal Ateş'in de aralarında yer aldığı Ekonomi Muhabirleri Derneği yönetimi ile sohbetinde 'nden Sosyal Koruma Kalkanına, yeni istihdam politikalarından yapılan çalışmalara kadar özetle şu değerlendirmelerde bulundu.

", Covid-19 nedeniyle şartları kolaylaştırılarak özel olarak verildi.  Ödeneği uzun vadeli bir teşvikten ziyade geçici bir destektir. Normalleşmeye geçince uygulama kalkacak. Normalleşme desteği ve diğer SGK teşvikleri sürecek.

Salgın sürecinde, İstihdam Kalkanı adı altında birçok paket açıkladık.  için 30 milyar lira kaynak aktardık. Türkiye'de yaklaşık 1.9 milyon işyeri bulunuyor. Yüzde 26'sı başvurmuş. Yani Türkiye'de 4 işletmeden sadece 1'i kısa çalışmaya ihtiyaç duymuş.

Sektörel bazda bakıldığında en fazla imalat, toptan ve perakende ticaret ile konaklama ve yiyecek faaliyetleri sektörlerinde çalışanlar  Ödeneğinden yararlandı.

En fazla İstanbul, Bursa ve Ankara illeri yaralanırken, il düzeyinde kısa çalışmadan yararlanma oranı en yüksek olan imalat sanayinin yoğun olduğu Bursa, Antalya ve Tekirdağ oldu.

2020 yılı Nisan ayında 3.2 milyon kişi  Ödeneğinden faydalanırken, Şubat ayında bu sayı 1.3 milyon kişiye geriledi.

Yine, 2020 yılı Nisan ayında ülke genelinde SGK 4/a özel sektör sigortalısının yüzde 26'sı  alırken, 2021 Şubat ayında bu oran yüzde 9,9'a geriledi.  Ödeneği'nde sektörel dağılımları yakından takip ediyoruz.

Şu anda imalat ve sanayi sektörlerinin toparlandığını görüyoruz. Bu bize aynı zamanda seyrin nereye doğru gideceğini gösterecek öncü bir işaret olacak. Burada istihdamın korunması anlamında işverenlere de görev düşüyor.

En yoğun senede 100 bin  başvuru almışız. Bu dönemde ise günde 100 bin başvuru aldığımız dönemler oldu.

Editör: TE Bilişim