Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün koronivirüs vakalarındaki artışa değinerek "Vatandaşlar dikkatli davranmıyor. Yeni tedbirler almaya mecburuz ve alacağız" dedi. Bu açıklamanın ardından Sağlık Bilim Kurulu, önümüzdeki birkaç gün içinde vaka sayılarında azalma olmazsa söz konusu tedbirleri sıkılaştıracak.

Bilim Kurulu'nun son dakika gündemiyle masaya yatıracağı yeni koronavirüs tedbirlerinin başında ise sokağa çıkma kısıtlaması geliyor. Hafta sonları 20.00 ila 10.00'da uygulanan sokağa çıkma yasağının, hafta içini de kapsayacak şekilde genişletilmesi öngörülüyor. Aynı zamanda, hafta sonları tam gün sokağa çıkma sınırlaması da gündemde.

Salgında yüksek risk oluşturan bu yaş gruplarının her gün dışarı çıkabildikleri üç saatlik dilimin azaltılması ya da sadece hafta sonunda dışarı çıkabilecekleri şeklinde yeni düzenlemelerin yapılması planlanıyor.

Daha önce yoğunluk olan belli başlı noktaları kapsayan HES kodu zorunluluğu artık tüm Türkiye için Pazar yerlerine getirilebilir. Özellikle de kapalı ve katlı pazarlarda HES koduyla girilmesi üzerinde çalışılıyor.

Ayrıca havaların soğuması sebebiyle seyahat olmayacağı ön görülerek iller arası sınırlama geçtiğimiz kararlarda devreye alınmamıştı. Önümüzdeki günlerde ise virüsün seyrine bağlı olarak şehirler arası yolculuğa da yasak gelebilir. Özellikle vaka sayılarının yüksek olduğu şehirlerden dışarı çıkılmasına izin verilmeyebilir.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın kritik illeri açıkladığı son basın toplantısında 15 şehir öne çıkmıştı. Bu iller şöyle; Edirne, Adana, Hatay, Artvin, Aydın, Çanakkale, Kırklareli, Ordu, Trabzon, Tokat, Zonguldak, Mersin, Osmaniye, Samsun, Muğla, Bursa İstanbul, İzmir, Ankara, Kocaeli

Tüm bunları yanı sıra meskenlerinde izole olması gereken vakaların ve temaslıların dışarı çıkmalarını engellemek amacıyla Kırıkkale'de başlatılan elektronik bileklik uygulamasının ülke genelinde devreye alınacak. HES (Hayat Eve Sığar) kodu uygulamasına da yeni özellikler eklenerek, hasta takibinin kolaylaştırılmasına yönelik farklı adımlar atılacak.

Diğer yandan, hastanelerde ve sağlık sistemi üzerindeki yükü azaltmak için çalışmalar yürütülüyor. Bu çerçevede, hastanelerdeki yoğun bakım yatak sayılarının artırılması planlanıyor. Acil olmayan ameliyatların durdurularak uygun yerlerin yoğun bakıma dönüştürülmesi üzerinde çalışılıyor. Hastanelerde bu süreçte kalabalıkların oluşmaması gerektiğini belirten Tıp insanları, acil olmayan sebeplerle acil servislere başvurulmaması gerektiği ve temaslıların test yaptırmak için beş altı gün izole olmuş durumda beklemesi gerektiği konusunda uyarıyor.

İçişleri Bakanlığının yayınladığı son dakika genelgesine göre otellerdeki restoranlar sadece otel müşterilerine hizmet verecek, paket servis yapamayacak. Bu yerlere yönelik denetimler artırılacak. Tesislerde yemek yiyenlerin otel müşterisi olma durumu kontrol edilecek. Bu mekanlarda 22.00'den sonra hiçbir surette müzik yayını gerçekleştirilemeyecek.

Editör: TE Bilişim