AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan, Eskişehir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 99'uncu yılı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Başkan Çalışkan, mesajında şu ifadeleri kullandı:

 

“26 Ağustos 1922 de başlayan şanlı Türk Ordu’sunun taarruzu sonucu, 2 Eylül 1922’de Eskişehir düşman işgalinden kurtuldu. Şehrimizin kurtuluşunu her yıl aynı coşku ve minnetle kutluyoruz.

Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı'dan bir müjde daha! Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı'dan bir müjde daha!

Kurtuluş günleri, tarihe not düşmenin yanında, geleceğimize yön vermesi açısından da son derece önemli günlerdir. 1922 yılının zaferlerle dolu ağustos ayından sonra Eylül ayı kurtuluş vakti olmuştur.

Eskişehir sahip olduğu stratejik konum ve demiryollarının kavşak noktasında olması gibi pek çok önemli özelliğe sahiptir. Daha 22 Ocak 1919'da bunun önemini kavrayan İngiltere 200 kişilik birliğiyle Eskişehir İstasyonu'nu işgal etmiştir. Zamanla İngiliz işgal kuvvetlerinin sayısı artmış ve Mart 1920'de 2000'e ulaşmıştır. 22 Ocak 1919 İngiliz işgalinden başlayıp 2 Eylül 1922'de kurtuluşla sonuçlanan süreç boyunca Eskişehir halkı pek çok badire atlatmıştır. Ama hiçbir zaman yılgınlığa ve ümitsizliğe düşmemiş, Mustafa Kemal Paşa'nın öncülüğünde verilen Milli Mücadele'ye maddi-manevi tam destek vermiştir. 2 Eylül 1922 günü işgalden kurtarılan şehirlerine dönen Eskişehirliler, burayı neredeyse tanınmayacak halde bulmuşlar ama özgürlüğün verdiği güçle yeniden imar faaliyetlerine başlamışlardır.

O günden bugüne uzanan süreçte vatanperver ve çalışkan Eskişehirliler şehirleri için aynı cesaret ile hareket etmektedirler. Bunu 15 Temmuz gecesi de gördük. Geçmişimizin verdiği güç ile geleceğe yürümekteyiz.

Bu duygularla düşman işgali altında kadını erkeği, yaşlısı ve genciyle çok zor şartlarda büyük bir kahramanlık destanı yazarak kutsal vatan topraklarımızın bağımsızlığı için kahramanca mücadele eden aziz milletimizi, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyor; Eskişehir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümünü tebrik ediyor, hemşehrilerime saygılarımı sunuyorum.”

Editör: TE Bilişim