Alp Havacılık, Türk Genel Maksat Helikopteri T-70’in dinamik komponentleri ve iniş takimlari ilk teslimatını Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ)’a 15 Ocak 2020 tarihinde Alp Havacılık tesislerinde Savunma Sanayi Başkanı Sayın Prof. Dr. İsmail Demir’in himayelerinde gerçekleşen bir tören ile gerçekleştirdi.

Törene Eskişehir Valisi Sayın Özdemir Çakacak, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Sayın İsmail Demir ve Savunma Sanayii Başkanlığı Başkan Yardımcıları Serdar Demirel, Harun Çelik ve Celal Sami Tüfekçi ve temsilcileri, Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, Muh. H. Hv. Kuv. K. Yrd. Sayın Tümg. İsmail Günaydın, MSB 1'nci Hv. Bkm. Fab. Müd. Sayın Tuğg. Gürhan Ergürhan, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Prof. Dr. Oğuz Borat, TUSAŞ Genel Müdürü Sayın Temel Kotil, TUSAŞ Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda temsilcisi, TEI Genel Müdürü Sayın Mahmut Akşit, TSKGV Temsilcileri, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sayın İbrahim Aslan, Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın Ahmet Ataç, Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Sayın Kazım Kurt, T-70 helikopteri milli kullanıcılarının temsilcileri, Sikorsky Aircraft ve çok sayıda firmanın üst düzey yöneticileri katıldı.

Alp Havacılık, 2016 yılında, Türk Genel Maksat Helikopter Programı kapsamında, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ile T-70 helikopterleri “Dinamik Komponetler ve İniş Takımları” üretim ve teslimatını içeren bir sözleşme imzalamış, ayrıca Sikorsky Aircraft firması ile de bu ürünlerin ihracına yönelik sözleşmeler akdetmiştir. Bu sözleşmeler kapsamında üstlenilen bu kritik alt sistemlerin mühendislik, imalat, kalite kontrol ve test süreçlerinin tek bir çatı altında yapılabilmesini teminen alt yapı çalışmalarına derhal başlanmış ve Alp Havacılık Helikopter İş Merkezi Tesisleri 03 Ekim 2017 tarihinde Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım ve  Savunma Sanayi Başkanımız Sayın İsmail Demir’in  huzurunda açılmıştır.

Helikopter İş Merkezi ile hedeflenen ilave istihdam, katma değer ve teknoloji kazanımlarına en kısa sürede ulaşılmış, TUSAŞ ile imzalanan sözleşme kapsamında mühendislik, imalat ve test süreçleri zamanında ve başarıyla tamamlanmış, ve proje programına uygun olarak ilk ürünlerin TUSAŞ’a teslimi aşamasına gelinmiştir.

Dinamik Komponentler Projesi kapsamında Helikopter Rotoru ve Ana Dişli Kutusu Bütünü, Ara ve Kuyruk Dişli kutuları yer almakta olup, bu ürünlerin fonksiyonel testleri de ALP Havacılık tesislerinde kurulan ve kalifikasyonları tamamlanan test standında başarı ile tamamlanmıştır. Üretim, montaj ve test aşamalarında kullanılan standartlar “uçuş emniyet kriterleri” göz önünde tutularak Alp Havacılık mühendislik birimleri tarafından hazırlanmış ve kullanıcı onayları da alınmıştır. Özellikle montaj ve torklama saflarında oluşturulan standartlar Endüstri 4.0 uygulamalarına örnek oluşturabilecek niteliktedir. Proje başlangıcında yapılan “Değer Akış Analizi“ çalışmaları ile montaj ve test süreçlerine yönelik ihtiyaçlar en ideal şekilde belirlenmiş ve tek bir çatı altında tüm faaliyetleri kapsayan emsalsiz entgre bir yapı oluşturulmuştur.

İniş Takımları Projesi ile T-70 helikopterlerinde kullanılacak olan Ana ve Kuyruk İniş Takımları, tüm mühendislik, imalat, özel proses, montaj ve test faaliyetleri Alp Havacılık kabiliyetleri kullanılarak tamamlanmış ve kalifikasyon testleri de Ap Havacılık tesislerinde başarıyla gerçekleştirilmiştir. Alp Havacılık’ın uzun yıllardır, doğrudan OEM’lere yapmış olduğu iniş takımları komponentlerine ve alt montajlarına yönelik üretimler ile kazandığı  kabiliyet ve tecübesi bu projede doğrudan kullanılabilmiş ve tüm süreçlerin sorunsuz olarak tamamlanması sağlanmıştır.

Her iki proje için üretim, montaj ve test gereksinimleri kapsamlı bir şekilde incelenmiş ve takım, aparat, ölçü aleti, detay parçalar ve benzeri ihtiyaçların tasarım ve üretimi faaliyetlerinde yurtiçi kaynaklar azami seviyede kullanılmıştr.

Tamamlanan bu ürünler ile elde edilen tasarım, mühendislik, imalat, montaj ve test bilgi birikimi Ülkemizin mevcut ve müstakbel projelerinde istifadeye hazır olduğu gibi önemli bir ihracat potansiyeli de arzetmektedir. 

Alp Havacılık’ın toplam iş hacmi 7 milyar doları aşıyor

Havacılık ve uzay sanayisine yönelik yüksek kalite, mühendislik ve üretim standartları altında, ağırlıklı olarak uçuş kritik/döner komponent, asamble ve alt sistem imalatı yapan Alp Havacılık’ın uzun dönemli anlaşmalara bağlı toplam iş hacmi 7 milyar doları aşmaktadır. Dünyada uçuş kritik parça imalatını gerçekleştiren az sayıda firma arasında yer alan Alp Havacılık, halihazırda yılda 200 Milyon dolara yaklaşan katma değerli teknolojik ürün ihracatını 2023 yılında yıllık 350 Milyon dolara çıkarmayı planlamaktadır.  

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde mevcut 50.000 m² kapalı alanında, dikey entgre tesisleri, 1300 çalışanı, başta Eskişehir olmak üzere Türkiye’nin farklı şehirlerinde mukim ve büyük bölümü KOBİ statüsünde çok sayıda alt yüklenicisi ile faaliyetlerini sürdüren Alp Havacılık, ayrıca Ankara merkezli AlpTeknik A.Ş iştiraki vasıtası ile başta Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü olmak  üzere Türkiye ve çevre ülkelerde çok sayıda kurum ve kuruluşa satış sonrası hizmetleri vermekte, İstanbul merkezli AlpJet markası altında da sivil havacılık faaliyetleri ve sivil helikopter bakım hizmetleri sağlamaktadır.   

Dünya Havacılık ve Uzay Sanayii’nin Partneri

Kabiliyetleri ve alt yüklenicilerinin imkânlarıyla Sikorsky, Pratt & Whitney, Pratt & Whitney Canada, Lockheed Martin, Collins Aerospace, Honeywell, Boeing, TUSAŞ, TEİ ve Aselsan gibi müşterileri için Helikopter Dinamik Parçaları ve Asambleleri , Helikopter Kuyruk Pervanesi Sürücü Mili Sistemi (TRDS), Dinamik ve Statik Motor ve APU bileşenleri, İniş Takımı Parçaları ve Asambleleri, Uçak Yapısal Parçaları ve Asambleleri, Hidrolik ve Yakıt Boru Sistemleri üretimini gerçekleştirmekte olan Alp Havacılık; Black Hawk, Seahawk, S76, S92, CH53, CH47, F-35, F-22, Boeing 737, Boeing 747, Boeing 767, Boeing 777, Boeing 787, Airbus 320, Airbus 330, Airbus 340, Airbus 380, Airbus A400M, gibi hava platformları ve F135, F100, NGPF, PW150, PW305, PW530, PW535, PW545, PW600 gibi motor programlarına önemli katkı sağlamaktadır. 

Editör: TE Bilişim