İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası nedeniyle açıklama yapan Eskişehir Kent Konseyi İş Sağlığı ve İş Güvenliği Çalışma Grubu Başkanı Levent Özbunar, ülkemizin iş kazalarında ön sıralarda yer aldığını belirterek "Devlet, işçi sağlığı ve güvenliği için tüm önlemlerin alınmasını sağlamak konusunda işverenlere yaptırımlar uygulamalıdır” dedi.

Özbunar, çalışma şartları, çalışan kişinin bedensel ve ruhsal sağlığını doğrudan veya dolaylı olarak etkilenebildiğinden iş güvenliğinin sağlanması ile toplumun mutluluğu arasında bir ilişki kurmanın mümkün olduğunu ifade etti. Özbunar, “Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de meydana gelen iş kazaları ve meslek hastalıklarının bir bölümü ölümle, bir bölümü ise sakatlanma ve yaralanmalarla sonuçlanmaktadır. Bu olayların manevi üzüntüsü ve meydana gelen maddi zararın ve milli servet kaybının büyüklüğü, insanların iş sağlığı ve iş güvenliği üzerinde durmalarının önemleri nedenleridir” dedi.

Ülkemizde her 6 dakikada 1 iş kazası, her iki buçuk saatte 1 çalışanın sakat kaldığı ve her altı saatte de 1 çalışanın öldüğünü kaydeden Eskişehir Kent Konseyi İş Sağlığı ve İş Güvenliği Çalışma Grubu Başkanı Levent Özbunar şunları söyledi:

“2019 yılının Ocak ayında en az 159 işçi, Şubat ayında en az 125 işçi çeşitli nedenlerden dolayı geçirmiş olduğu iş kazaları sonucu yaşamını yitirmiştir. Ölümler en çok, tarım, inşaat, taşımacılık, işkollarında gerçekleşmiştir. En fazla ölüm nedenleri ise ezile/göçük, trafik/servis kazası ve yüksekten düşmedir. Devletin, işçi sağlığı-iş güvenliği alanında araştırma yapmaktan, üretim süreçleri konusunda tarafları bilgilendirmeye, ulusal mevzuatı günün gereksinimlerini karşılayacak bir biçimde güncelleştirmekten insan sağlığını her şeyin üstünde tutarak işyerlerini etkili bir biçimde denetlemesine kadar pek çok sorumluluğu vardır. Devlet, işçi sağlığı ve güvenliğinin zorunlu kıldığı tüm önlemlerin alınmasını sağlamak konusunda işverenlere gerekli yaptırımları uygulamalıdır.”
Kaynak: iha