Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (ETTOM) Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ile birlikte düzenlediği "ETTOM Fair Play 2019" proje fuarı yoğun katılımla gerçekleşti.

Eskişehir Sanayi Odası idari binasında yapılan proje fuarında ESOGÜ öğrencileri hazırladıkları projeleri sektör temsilcilerine sundu. Etkinliğe Eskişehir milletvekilleri Harun Karacan ve Arslan Kabukçuoğlu, ESOGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çabuk, ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş ile sektör temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Proje Fuarının açılışında konuşan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, öğrencilerin bu fuarda yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştıkları projelerini sunduklarını ve sanayi temsilcileri ile buluşma fırsatı yakaladıklarını belirtti. Gençlerin uzmanlaşmaya önem vermeleri gerektiğini ifade eden Celalettin Kesikbaş, belli bir alanda derinlemesine bilgi sahibi uzman insan gücüne ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Mevcudun üzerine yeni bir şeyler koyulmadığı sürece ilerleme kaydedilemeyeceğini söyleyen Celalettin Kesikbaş yeni neslin inovasyonu iyi anlaması gerektiğini belirtti.

Açılış konuşmasını yapan ESOGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çabuk, teknolojiyi sadece kullanan değil, üreten ve yöneten bir toplum olmak için üniversite - sanayi işbirliklerinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Verimliliğe dayalı ekonomiden bilgiye dayalı ekonomiye geçildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Çabuk, bunu kendi ekonomimizde ve endüstrimizde sağlamak için nitelikli mezunlarımızın sektöre çok hızlı adapte olması gerektiğini kaydetti. ESOGÜ’nün sanayi temsilcileri ile birlikte her yıl büyük bir şenlik havasında gerçekleştirdiği proje fuarının öğrencilerin sektörde yapacakları yolculuğun başlangıcı olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Çabuk, gençlerin Türkiye sanayisine katma değer üreten bireyler olacağını ifade etti.

Açılışta konuşan Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, teknolojinin hayatımızda büyük yeri olduğunu ve teknolojiyi sadece kullanmanın yeterli olmadığını, teknoloji üreten ülkelerin değer ürettiğini belirtti. Gençlerin henüz mezun olmadan böyle projeleri hayata geçirmelerinin önemine dikkat çeken Arslan Kabukçuoğlu, bu gayretle gençlerimizin ülkemizin ihtiyacı olan insan kaynağını sağlayabileceğini ifade etti.

Eskişehir Milletvekili Harun Karacan ise üniversite - sanayi işbirliğinin yıllardır söylemlerde kaldığını ancak ESOGÜ ve ESO’nun yaptığı önemli çalışmalarla bu işbirliğinin güzel bir örneğini sergilediğini kaydetti. Bu proje fuarının öğrenciler için önemli bir fırsat olduğunu belirten Harun Karacan, sektör temsilcileri ile doğru bağlantılar kurmaları yönünde gençlere tavsiyelerde bulundu. Öğrencilerin eğitimleri boyunca sektörün içinde çeşitli vesilelerle bulunması gerektiğini söyleyen Harun Karacan, staj süreçlerinde beyaz yakalı personel gibi değil mavi yaka gibi çalışmaları gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin bugün kendi insansız hava aracını, kendi deniz altını, tankını yapan bir ülke olmasının ancak gençlerin destekleri ile mümkün olduğunu belirtti.

ESOGÜ tarafından 2014 yılından bu yana aralıksız olarak yapılan ve bu yıl altıncısı düzenlenen proje fuarında, Elektrik Elektronik, Metalürji ve Malzeme, Kimya, İnşaat, Makine, Bilgisayar Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Biyoloji, Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi Anabilim Dalı alanlarında 71 proje yarıştı. Yarışan projeler arasında "Ham Zeytinden Zeytinyağı Kalitesini Belirleme" projesi ile Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri birinci oldu. İkinciliği "Şişe Toplayıcı Robot" projesi ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencileri alırken, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği öğrencileri "Bridgman Tek Kristal Ocağı Tasarımı ve Yapımı" projesi ile üçüncü oldu.
Kaynak: iha