KREDİ FAİZLERİNİN DÜŞMESİ EKONOMİYİ CANLANDIRIR

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, kamu bankalarının konut ve tüketici kredisi faiz oranlarını düşürmesinin ekonominin gidişatı için ümit verici olduğunu belirterek, özel bankaların da kredi faiz oranlarını düşürmesi gerektiğini vurguladı.

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, kamu bankalarının konut ve tüketici kredi faiz oranlarını düşürmesi hakkında değerlendirmede bulundu. Güler açıklamasında, kamu bankalarının faiz oranlarını konut kredisinde 0.99’a, tüketici kredisinde ise 1.59’a düşürmesinin ekonominin canlanması adına ümit verici olduğunu kaydetti. Güler açıklamasında Türk Eximbank’ın KOBİ'lere ve yüksek teknolojili ürün üreten ihracatçılara kullandırılan TL kredilerindeki faiz oranının yüzde 15,19'dan % 11,84 seviyesine indirilmesinin de memnuniyet verici olduğunu söyledi. Özellik konut sektöründe % 50’ye yakın bir daralma yaşandığını belirten Güler, konut kredisi faizlerinin düşmesi ile birlikte inşaat sektöründe hareketlenme beklediklerini söyledi. Kredi faiz oranlarının düşmesi ile birlikte konut satışlarının artacağını, buna bağlı olarak da inşaat sektörünün canlanacağını belirten Güler, piyasadaki tüm bankaların kredi faiz oranlarını düşürmesi ile birlikte yatırım ve üretim maliyetlerinin de düşeceğini ifade etti.

Ekonomide güven artarsa üretim de tüketim de artar

Faizlerin yüksek olması sebebiyle tüketimin de azaldığını belirten Güler, tüketimin artması ile birlikte üretimin ve istihdamın da yükseleceğini dile getirdi. Kamu bankalarının yanı sıra özel bankaların da kredi faiz oranlarını düşürmesi gerektiğinin altını çizen Güler, “Kamu bankalarının yanı sıra özel bankaların da kredi faizlerini düşürmesi gerekiyor. Bu sayede ülkemiz ekonomisinde güven artacak, iktisadi iyileşme ortamının kalıcı olacağına vatandaşımız da, yatırımcı da ikna olacak. Dolayısıyla özel bankaların da kamu bankaları gibi kararlı olması ve kredi faiz oranlarını indirerek ekonomideki hareketliliğe destek olması lazım” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim