Emekli memurların beklediği açıklama geldi.  Bakan Vedat Işıkhan, memur maaşlarının ocakta yüzde 50 civarında artacağını ifade ederek  çalışan emekliye 5 bin TL ikramiyenin yatırılacağını belirtti. Işıkhan, asgari ücrette ortak bir rakamın belirleneceğini de ekledi.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararı uyarınca, memurlar için, 2024 yılı için yüzde 15+yüzde 10, 2025 için yüzde 6 ve yüzde 5 maaş artışı yapılması ve enflasyon farkı verilmesinin kararlaştırıldığını hatırlatan Işıkhan, "Son 5 aylık verilere göre TÜFE yüzde 33.66 olarak gerçekleşti. Enflasyon farkıyla birlikte 2024 ocak ayında memur maaşlarının yüzde 50 civarında artacağı tahmin edilmektedir. 2002 yılında 392 lira olan en düşük memur maaşı 2023'te 22 bin liraya çıkarılarak nominal olarak 56 kat, reel olarak da yüzde 266 oranında artış sağlandı" dedi.

Işıkhan, ev kadınlarına isteğe bağlı sigortalılık kapsamında prim teşviki vermeyi ve küçük esnafın emeklilik prim gün sayısı şartını ise 7200 güne düşürmeyi planladıklarını söyledi.

Kadınların iş gücü piyasasına girmesini desteklediklerinin altını çizen Işıkhan, "Şu anda kadın istihdamı konusunda Türkiye en parlak dönemini yaşıyor. Tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan kadın istihdam sayısı 10 milyon 476 bin oldu" açıklamasında bulundu.

Işıkhan, pandemide 91 milyar liraya inen İşsizlik Sigortası Fonu'nun şu an 192 milyara ulaştığını sözlerine ekledi. Çalışan ve emekli 5.3 milyon kamu personeli ve bunların hak sahiplerinin ek göstergelerinin yeniden belirlendiğini hatırlatan Işıkhan, "Birinci dereceye yükselen devlet memurlarımız için 3600 ek gösterge düzenlemesini de hükümet olarak en kısa sürede hayata geçireceğiz. Bu yılın başında kamuda sözleşmeli olarak görev yapan 460 bin personeli de kadroya geçireceğiz" dedi.

EYT kapsamında düzenlemeden faydalanan kişi sayısının bugün itibarıyla yaklaşık 2 milyon olduğunu belirten Işıkhan, "Çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödeme yaptık.

5 BİN TL İKRAMİYE YATACAK 

Çalışan emeklilerimiz için de kanun teklifi Meclis'te kabul edilip, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra ödemeleri iki gün içinde yapacak şekilde hazırlıklarımızı tamamladık" değerlendirmesinde bulundu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısını gelecek hafta yapacak. Üçüncü toplantıda işçi ve işveren tarafı ilk defa asgari ücret talebine ilişkin rakamları paylaşacak.

Bakan Işıkhan, asgari ücretle ilgili olarak, "Asgari ücret görüşmeleri yıl bitmeden tamamlanacak. Çıkacak kararın herkesin mutabık kaldığı bir ücret seviyesi olmasını ümit ediyoruz.

29 Kasım Çarşamba Altın ve Döviz kurları: 29 Kasım Çarşamba Altın ve Döviz kurları:

Bu yılın dokuz ayı için 1.7 milyon işyerinde yaklaşık 24.8 milyar lira asgari ücret desteği verdik" diye konuştu.

Editör: Ajans 26