Geçtiğimiz hafta Tren Garı'nda sürgün iddilarına Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası'ndan yanıt geldi. İddiaların asılsın olduğu belirtilen açıklama şu şekilde: 

 

  1. Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü Eskişehir Yolcu Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı VIP’teki personel değişimi 11.07.2019 tarihinde CİMER üzerinden şikayet ile başlayan ve 23.12.2019 tarihinde sonuçlanan soruşturma sonucunda gerçekleşmiştir.

Soruşturma TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü’ne 29.05.2019, 27.06.2019, 24.07.2019 ve 07.10.2019 tarihlerinde verilen şikayet dilekçelerinin yanı sıra 11.07.2019’a CİMER üzerinden yapılan şikayet sonucu nedeniyle açılmıştır. Dilekçelerin içeriği ise Gar Yolcu Hizmetlerinde bazı personellere mobbing uygulanması; personeller arasında kişilere göre kayırma ve ayrımcılık yapılması; VİP’de çalışan bazı personeller tarafından usulsüz bilet (emekli, engelli vb) satılması; VİP çalışanlarının farklı sicil numaraları ile bilet alarak kişisel tatilleri için kullanılması; kurumundaki bazı bürokratların ismini vererek personellerde algı yaratılmasıdır.

Kurum müfettişleri tarafından 19.09.2019 tarihinde iş yeri denetimi yapılmıştır. Bu denetim sonucunda VIP’de görev yapan personelin usulsüz işlemlerden dolayı görevini kötüye kullandığı ve kamuyu zarara uğrattığı tespit edilerek rapor hazırlanmıştır. Ve sonuç olarak, VİP personelinin görevine devam etmesinin sakıncalı bulunması nedeni ile, derhal personelin görevden alınması ve para işi olmayan bir birime verilmeleri bilgisi 23.12.2019 tarihinde tebliğ edilmiştir.

Bu süreçte bazı çalışanlar işinden olma korkusu ile gerçekleri anlatmaktan çekinirken, diğerleri kurum müfettişlerine bilgi vermiştir. Bu süreç sonunda, birkaç çalışan haksız yere töhmet altında bırakılırken, başka bir kaç çalışanda hiç bir sorumlulukları olmadığı halde, sadece yaşadıkları haksızlıkları anlattığı için şehir dışına başka görevlere gönderilerek mağdur bırakılmışlardır. Üstelik bu kişiler, şikayet dilekçelerinin haklı bulunmasına rağmen mağdur olmuşlardır. Asıl desteklenmesi gereken bu mağdur çalışanlar iken, farklı amaçlar doğrultusunda tüm bu mağduriyete sebep olanlar lehine kamuoyu oluşturulma çabasını hiçbir etik anlayışla bağdaştıramıyoruz.

Üzülerek görüyoruz ki Milletvekillerimiz Sayın Utku Çakırözer ve Sayın Gaye Usluer’e yanlış ve yalan bilgiler verilmiştir. Bu şekilde kamuoyuna yanıltarak gerçeklerin üstünün örtülmesi, asıl mağduriyet yaşayan üyelerimizin haklarını savunmalarının engellenmesi hedeflenmektedir. Biz Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası olarak mağduriyet yaşayan üyelerimizin her zaman yanındayız ve haklarını savunmaya devam edeceğiz.

Editör: TE Bilişim