Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi (AGİTPA) Türkiye Komisyonu Başkanı Nabi Avcı, AGİTPA tarafından düzenlenen Web Semineri’ne katıldı.

İnternet üzerinden gerçekleştirilen seminerde COVİD-19 salgınında, üye ülkelerin durumları ortaya konuldu. Alınması gereken tedbirler ve özellikle ekonomi politikaları görüşüldü. Toplantıda söz alan Türk Heyeti Başkanı Avcı, salgınla mücadelede bütün ülkelerin ortak çalışmasının önemine dikkat çekerek Türkiye’nin bu konuda da ciddi çalışmalar yaptığını belirtti.

Avcı, bu zor zamanlarda özellikle sığınmacıların ve mültecilerin akut sorunlarına uluslararası dikkat çekilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin 4 milyon mülteciye ve sığınmacıya ev sahipliği yaptığını, bunun yanı sıra 1 milyon 100 bin kişinin de Türkiye’de oturma iznine sahip olduğunu söyleyen Avcı, Türkiye’nin mülteciler konusunda 40 milyar dolar harcadığının altını da çizdi. Ve bu konunun uluslararası bir mesele olarak ele alınması gerektiğini vurguladı.

Avcı, konuşmasında ayrıca COVİD-19 salgınının bütün dünya için zor bir sınav olduğunu ama özellikle mültecilerin yoğun olarak yaşadığı ülkelerin bu konuda daha kırılgan olduklarını belirterek insani yardımların uluslararası bir mesele olarak ele alınması gerektiğini vurguladı.

AVCI’DAN RUM DELEGE’YE SERT TEPKİ

Seminerin kapanış oturumunda Kıbrıs Rum kesimi temsilcisinin Türkiye’yi işgalci olarak niteleyen konuşmasına da sert tepki gösteren Nabi Avcı, “Kıbrıs meselesinin 1974 barış harekâtı ile başlamadığını 1963’te 1960 Anlaşmasına göre kurulmuş olan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, Rumlar tarafından ortadan kaldırılmasıyla ve Ada’da yaşayan Türkler’in bütün devlet organlarından hatta evlerinden çıkartılmalarından beri sürüp giden bir mesele olduğunu 1974’teki Türk müdahalesinin 1960 garanti anlaşmalarının Türkiye’ye verdiği uluslararası hakla yapıldığını ve o tarihten bugüne kadar da Ada’da kan dökülmesinin önüne geçildiğini vurguladı. Rum delegesinin salgın hastalık konusunda toplanan böyle bir seminerde bu konuyu gündeme getirmesinin de ne kadar yakışıksız olduğunu bir kere daha vurgulamak isterim” dedi.

Editör: TE Bilişim